2 Aralık 2008 Salı

"Roseola Infantum" sanki bir çiçek ismi gibi, halbuki...

İsmi güzel, "Roseola" hani hoş bişi gibi değil mi sanki çiçek ismi gibi ama kendisi kötü bir hastalık. Roseola Infantum yani 6. hastalık, yani gülcük, yani 3 gün ateşi olarak adlandırılan, önlemi olmayan, ilacı olmayan, tedavisi olmayan, aşısı olmayan bir hastalık. Sen gel benim çocuğumu bul. 6 ay - 2 yaş arası çocuklarda görülen bu hastalık 39 - 40 derece yüksek ateşle başlıyor, bazen bu ateşe burun akıntısı, boğaz ağrısı, kusma ve ishal de eşlik ediyormuş. İştahsızlık ve halsizlik yapıyormuş. Ateş aniden kaybolup yerini yüz, boyun ve gövde de beliren döküntülere bırakıyormuş. 2 gün içinde bu döküntüler de kaybolup gidiyormuş. Bağışıklık sistemi normal çocuklarda, herhangi bir komplikasyona yol açmadan iyileşiyormuş, tüm bunlar olurken anneler ve babalar kafayı yiyorlarmış :)

Evet bu kadar, 6. hastalık denilen buymuş, kendisiyle Perşembe akşamı tanıştık, biz onu pek sevmedik ama o Cem'i çoook sevdi. Akşam başladı en son 39,4 dereceye ulaştı ateş, burun akıntısı da var. Daha önceki ateşlenmelerinin neticesinde elimizde her türlü ilaç mevcuttu allahtan. İlaç verdik, compress yaptık, biraz düştü ilacın etkisi bitmesine yakın yine yükseldi. 3 gün zor 3 gece uykusuz geçti, pazar günü birden kesildi ateş, ohhh çok şükür dedik, dün sabahta döküntüler başladı, anladık bu 6. hastalık dedik ama yine de Acil'in yolunu tuttuk. Evet oymuş yapılacak da hiçççç birşey yokmuş.

Tüm bunların yanında Cem'in bir de öksürüğü var, düzenli öksürük şurubu veriyoruz ama pek işe yaramadı henüz, dün akşam zirve yaptı öksürük, dalıyor öksürüyor uyanıyor, dalıyor öksürüyor uyanıyor, bütün bir gece böyle geçti zaten perşembe gecesinden bu yana o da bizde uykusuzluktan ölüyorduk, aman neyse ki ateş bitti uyur diyorduk ki, bu öksürük daha da beter etti, gözümüzden uyku aka aka kalkıp işe gidiyoruz. Herşey bir yana pek huysuz oldu, sürekli mızıldanıyor. Annem dedi eskilerin bir sözü varmış "Hastalandığına yanmam huyunun değiştiğine yanarım" diye.

İşin sevindirici bir tarafı var, bol bol su içiyor. İçerdi de bu kadar çok değil, biz verirsek içerdi şimdi gece gündüz her yerde bir bardak sürekli nerede görürse içiyor. Ahh söylemeyi unutmuşum bu hastalık esnasında bol sıvı alması gerekiyormuş.

Böyle işte; 6. hastalık geldi ve gitmek üzere. Neyse ki 1 kere geliyormuş bir daha uğramıyormuş :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder